Vi känner alla till Schack. Troligtvis har du både sett och spelat det flera gånger under ditt liv och vår blygsamma gissning är att det är ett bestående intresse som fått dig att klicka dig in på denna artikeln från första början.

Schack lockar många – som här i Kulturhuset i Stockholm. Foto: Mostphotos

Om du mot alla odds har levt frånskild från resten av världen och är nyfiken på detta lustiga spel som alla pratar kan vi gå igenom grunderna. Schack är ett taktiskt brädspel som tros ha existerat i över 1500 år. Exakt vart det har sitt ursprung är oklart, men baserat på många av de termer som används i spelet har historiker gjort den belästa gissningen att det troligtvis skapades i Mellanöstern eller Indien. Exempelvis kommer termen ”Schack matt” från det persiska ”shâh mât” som kort och gott betyder att kungen har fallit.

Ett av det tidigaste nedskrivna exemplen på folk som spelar Schack är från 900-talet och det är därefter spelet tros ha spridit sig till Ryssland och Nordafrika för att sedan smyga sig in i resten av Europa. Spelet är fortfarande extremt populärt och mästerskap har hållits världen över sedan 1800-talet, vilket delvis är vad som gett spelet ryktet att höra till den intellektuella eliten av människor.

Grunderna

Schack utspelar sig på ett spelbräde med ett 8 x 8 rutnät, vilket används till att avgöra hur man kan röra de sexton pjäser man har tillgängliga. Dessa pjäser finns sex olika varianter som man har olika antal av – likaså rör sig alla de specifika typerna på olika sätt.

Du har åtta stycken bönder som bara kan röra sig ett eller två steg framåt. De kan också röra sig diagonalt ett steg ifall detta resulterar i att de skulle slå ut en fientlig pjäs.

Du har två stycken springare som alltid rör sig fyra steg; antingen tre framåt och ett åt sidan eller tvärtom – oavsett vilket måste du gå samtliga steg i en L-form.

Tornen och Löparna är väldigt lika varandra då du dels har två av varje och dels kan gå hur långt du vill med dem så länge det är i en rak linje. Skillnaden är att Tornen bara går i X och Y-led medan Löparna enbart kan gå diagonalt.

Damen är den kraftfullaste pjäsen på planen och kan ses som en kombination av Tornet och Löparen. Den kan gå hur långt som helst så länge det är i en rak linje. Denna linjen kan dock både vara vanlig och diagonal vilket ger denna pjäs väldigt stora användningsområden, vilket i gengäld är varför du bara har en av den.

Slutligen har vi kungen som både är din viktigaste och din sämsta pjäs på samma gång. Den kan bara röra sig ett steg åt gången i valfri riktning utan några extra krusiduller.

Målet är att lyckas stänga in motståndarens kung på ett sådant sätt att du kommer slå ut den på efterföljande runda oavsett hur denne flyttas, vilket är det ikoniska ”Schack matt”.

Schack i dag

Efter hundratals år har det fortfarande inte kommit ett alternativ som har kunnat konkurrera ut Schack. Det har kommit vissa fantasifyllda alternativ, som Schack för tre spelare, men utöver en och annan rolig gimmick så har inget hotat deras plats som kungen av strategispel. Istället för att försöka återuppfinna Schack har man istället sett över hur och var det kan spelas. Schack var ett av de första spelen man återskapade i digital form när datorer började vinna popularitet och många ikoniska framsteg på området har inkluderat Schack – det bästa exemplet är hur datorn Deep Blue blev den första att besegra världsmästaren Garry Kasparov 1997.

Det är inte så förvånande att digitala schackspel säljs i tusental då man inte alltid har vare sig bräde eller medspelare tillgängliga. Att spela över internet har inte bara blivit ett sätt att hålla intresset vid liv; det har även blivit något utav en åskådarsport och man kan finna mycket nöje med William Hills berömda bästa betting odds som till och från låter fans satsa pengar på stora matcher precis som i fotboll och hockey. Med både en stabil marknad och spelarbas kommer Schack troligtvis sitta stabilt kvar i toppen i några hundra år till.