Schack är ett av våra mest kända och klassiska spel. Det är också det spel som anses vara mest seriöst och där spelare med framgång i schack ofta klassas som genier. Spelet och dess stora mästare är ofta omgivna av mystik och storspelarna är ofta excentriska personligheter. Ryssland är ett land känt för att ha tagit fram många stora schackspelare genom tiderna. Dock är schack ett mycket internationellt spel som är känt och populärt över hela världen.

Foto: Wikipedia

Det finns många internationella schacktävlingar världen över. Faktum är att Sverige har den största tävlingen i världen, Schackfyran som hålls årligen och har över 2 000 deltagare. De stora turneringarna och världsmästerskapen lockar ofta stor publik. Att få se de stora mästarna live är nästan lika spännande som att själv spela olika spel live, till exempel Black Jack och Roulette.

Världsmästaren från Norge

Foto: Wikipedia

En av de mest kända schackspelarna som verkar idag är en man vid namn Magnus Carlsen från vårt grannland Norge. Han innehar titeln som världsmästare sen 2013, då han slog indiern Viswanathan Anand. Sin första viktiga titel vann han dock redan flera år tidigare mot en av världens bästa schackspelare, Garri Kasparov. Carlsen anses vara en mycket skicklig spelare som begår få misstag och hans spel liknas närmast med en dator på grund av hans skicklighet. I Norge är han nästan lika känd som de stora profilerna inom längdskidåkning och han spås ha en lysande framtid som schackmästare.

Bobby Fischer – en legend

En av de mest kända spelarna genom tiderna är amerikanen Bobby Fischer som blev stormästare redan tidigt. Han vann en historisk seger i VM i Reykjavik 1971, efter att den titeln tagits hem av ryssar sedan 1948. Som mästare utvecklade han senare en något excentrisk personlighet. Under en turnering propsade han enträget på att få byta lokal, eftersom att han tyckte att publiken satt så nära scenen att han nästan kunde höra deras tankar. Han har även vägrat att ställa upp i mästerskap när han ansett att prissumman har varit för låg.

Svenska stjärnor

Foto: Lars OA Hedlund

En stor svensk profil genom tiderna är Ulf Andersson som under 1980-talet klassades som världsfyra.1969 blev han svensk mästare och lyckades 1975 med bedriften att besegra den dåvarande världsmästaren Anatolij Karpov. Han var ansedd att vara en mycket solid spelare som var svår att slå. Nog en av få spelare som sen 1970-talet är tilldelad konstnärslön, vilket är det som gjort det möjligt för honom att fortsätta sitt spelande. Idag är han i 65-årsåldern och är fortfarande aktiv både som tränare och tävlande i en del turneringar.

En stor svensk spelare inom dam-schack är Pia Cramling. Hon är än idag fortfarande en spelare att räkna med på världsscenen, även om hon själv hävdar att hon var en starkare spelare tidigare i sin karriär. 2008 och 2014 deltog hon i VM men blev dessvärre utslagen.

Om vem som egentligen kan klassas som den bästa schackspelaren genom tiderna tvista de lärde. Många anser att Emanuel Lasker, född i Tyskland som hade titeln världsmästare i hela 27 år mellan 1894–1921, är den som ska klassas som bäst. Andra tycker att Garri Kasparov är bäst på grund av hans dominans i schackvärlden under många år och hans flerfaldiga världsmästartitel. Svaret på den frågan kommer nog dock att ändras i framtiden.