ANNONS

Även om du är en lekman på området så skadar det aldrig att lära sig mer om de större namnen inom schack. Tillhör du skaran som sysslar med livebetting är det extra viktigt att du har koll på vad du satsar på. Oavsett varför du pluggar upp dig på ämnet så kan det vara klokt att läsa om ett av de största namnen i schackvärlden. Har du varit minsta aktiv på schackfronten så har du säkerligen hört namnet Gerry Kasparov nämnas till och från. Denna individ är vad många klassar som den bästa schackspelaren någonsin, men vem är mannen bakom titeln? Finns det något mer utöver en hutlös mängd priser och medaljer?

Foto: Wikimedia Commons

Schackspelandet

Garry Kasparov, född Garik Kimovich Weinstein, exploderade i schackvärlden när han 1985 blev den yngsta personen som hållit titeln som världsmästare. Han var obestridd mästare fram till 1993 och han höll den bästa statistiken ända fram till han slutade spela professionellt 2005. Han har tusentals registrerade matcher med en vinstprocent på det minst sagt respektabla 69,8%.

Han började med schack mycket tidigt efter att hans föräldrar hade ställt upp ett schackproblem som han snabbt löste. Där började intresset och redan från 7 års ålder började han studera spelet i skolmiljö.

Det var under en turnering i Minsk 1978 som han insåg att han kunde satsa på detta som en karriär. Han hade blivit inbjuden som extra spelare, men vann istället hela tävlingen. Enligt han själv ska detta ha varit den första ordentliga vändpunkten i hans karriär. 

Kampen mot datorn

Kasparov var tidigt inne i den digitala världen – framförallt med fokuset på dess möjligheter för schack. Redan 1995 spelade han mot 32 olika schackdatorer samtidigt. Han vann alla dessa, även om han erkänner att det var svårt.

Folk utanför schackvärlden känner troligtvis mest igen honom ifrån hans kamp med IBM’s Schackdator/Articifiella intelligens Deep Blue. Han spelade mot flera iterationer av maskinen mellan 1989 och 2003, men den matchen som är mest känd är den från 1997. Anledningen till detta var för att Kasparov faktiskt förlorade. Detta sågs som ett stort steg inom utvecklingen av AI och spred sig genom många lager av populärmedia.

Det är dock oklart om Deep Blue utnyttjade någon bugg i systemet för att vinna. Vissa mer militanta röster hävdar bestämt detta, men faktan är oklar.

Aktivism

Efter att han drog sig tillbaka 2005 så har han sysslat framför allt med författarskap och politiska rörelser. Huvudfokuset i det mesta han skriver och argumenterar för kretsar kring att främja det demokratiska elementet i Ryssland samt allas rätt till talan.

Detta är dock avsevärt mycket mer hälsovådligt än spelbrädet han växt upp med och vid flera demonstrationer har han råkat ut för våld. Framför allt från poliser.

Han kämpar dock vidare och 2007 ställde han till och med upp i valet för att bli Rysslands president. Den sittande regeringen satte dock käppar i hjulet genom att exempelvis hindra folk från hans organisation att ens rösta. I slutändan var han tvungen att dra sig ur för att han helt enkelt inte hade råd att organisera längre. Trots detta fortsätter han sitt personliga korståg för allas rättigheter. Det började med schack, men det slutade med politik.