ANNONS

Schack är enligt många ett perfekt spel, men även perfektion kan bli monotont. Vad gör man egentligen när spelet i sitt grundutförande inte längre räcker till för att underhålla? Ibland tar man avstånd från spelet och beskådar det en bit ifrån. Med samtidens teknologi är det enklare än någonsin att titta på matcher världen över, oavsett om det är för att slipa på din taktik eller bara för ren underhållning. Det har till och med växt fram ett element för vadslagning under senare år, så även om många sidor för betting tips kanske inte fokuserar på just schack så kan man använda dessa för att utnyttja insättningsbonusarna.

I King of the hill slåss kungarna om att komma till mitten av schackbrädet. Foto: Mostphotos

Många andra har dock suttit i denna sitsen så en massiv mängd alternativa regler har under åren dykt upp till spelet. Vissa kräver att man har helt unika spelbräden, men för enkelhetens skull kommer vi i denna texten bara nämna system som använder den vanliga spelplanen.

King of the Hill

Alternativa regler behöver egentligen inte vara särskilt avancerade för att kraftigt påverka spelet. King of the Hill faller inom denna kategori, för det enda som det gör utöver de vanliga reglerna är att lägga till en enda extra mekanik. Likt namnet antyder är detta ett spelläge som fokuserar på en “Herre på täppan”-idé vilket innebär att det finns en zon i mitten på brädet som båda sidor vill flytta sin kung till. Denna är på rutorna d4, d5, e4 och e5 och om du legalt rör din kung in på någon av dessa så vinner du.

Denna enkla regel leder till ett avsevärt mycket mer dynamiskt spel när kungen, som till stor del är stationär i vanliga matcher, helt plötsligt måste röra sig mot mitten. Man kan fortfarande vinna på vanligt sätt, men detta blir en morot som motiverar till klart mer aggressivt spel. 

Antischack

Detta regelsystem går under många namn och kan kännas igen under titlar som Förlorarschack, Självmordsschack, Take me, Losums eller otaliga andra alternativ. Grundkonceptet här är egentligen att man vill förlora. Målet är att man ska bli av med alla sina spelpjäser, men utöver det så är reglerna nästan helt normala. Tilläggen är framförallt att om man har möjligheten att ta ut en pjäs så måste man göra det. Likaså finns inte “Schack” och “Schack matt” utan kungen tas ut som vilken annan pjäs som helst.

Raketschack

Detta är en variant som också ser enkelt ut på papperet, men blir avsevärt mycket mer avancerat allt eftersom man spelar. Det spelas genom att vit kör ett drag, sedan kör svart två drag, följt av vit med tre drag och så vidare till ett potentiellt oändligt antal drag.

Så fort man gör ett drag som resulterar i “Schack” så byter man spelare, oavsett hur många drag man har kvar. Motståndaren måste dock ta sig ut lägen på sitt första drag, även om han sitter på en massa extra.

Utöver detta är det även här standardregler som gäller, men det behövs inte mycket förklaring för att man ska förstå att detta går extremt snabbt att spela i jämförelse med vanligt schack.